| Poldi | | 2009-08-31 15:58:08 | | IP: 80.54.90.69 |
| | | Chciałem sie dowiedzieć odnośnie naszej straży gminnej czy robią to co należy do ich uprawnień i obowiązków ustawowych czy tylko wypisują mandaty za fotoradar. Jest jeden fotoradar a zatrudnionych strażników jest chyba z ośmiu. Ja jeszcze osobiście nie widziałem strażnika w terenie. A jest co robić w naszej gminie. | |
|
| max | | 2009-09-13 23:06:28 | | IP: 80.54.90.1 |
| | | nie ludź się każdy strażnik gminny jest przeszkolony tylko do odczytu zdjęć z fotoradaru. to są typowe darmozjazdy za nasze czyli podatników pieniądze bo wydaje mi się że wstaić i wyjąc aparat zze słupa to każdy potrafi i nie trzeba do tego szkoły dane poda policja a wnioski wypełni komputer i na tym to polega. Koniec obowiązków a co się dzieke na wioskach w gminie to każdy może zauważyć dewastacja mienia publicznego totalny burdel itp. a władz nie widać np. w gminie Kobylnica dewastują co się da ale strażnicy cały dzień pilnuje drogi na Szczecin (reblinko, Sycewice) drogi na Poznań no i na Lębork gdy ich nie ma to akurat obrabiają zdjęcia. Pytanie: Czy takie służby są nam potrzebne? Ostatnio nawet był artykuł, że już tzw. śmietniki chowają za przystanki krzaki itp. bo pewnie dochody z nich spadły. | |
|
| mieszkaniec | | 2009-09-24 18:53:01 | | IP: 83.21.38.61 |
| | Chciałbym małe co nieco wnieść do tematu Straż Gminna. Może nie do końca zgodzę się z wypowiedzią, że każdy z ulicy może usiąść i pracować jako strażnik. Nawet sama praca przy fotoradarze wymaga przeszkolenia, umiejętności i znajomości prawa. Co do strażników gminnych,,,,szanowni Państwo,,, z moich informacji wynika, że w gminie Darłowo nie ma strażników. Obecnie dwie osoby szkolą się na strażników, ale nie wykonują swoich obowiązków w gminie. Na 1/2 etatu za trudniony jest w gminie komendant straży z Kobylnicy, a w gminie darłowo bywa sporadycznie. Więc pytanie,,,,kto wystawia mandaty z fotoradaru?, Może to uczynić strażnik umundurowany, z odpowiednim przeszkoleniem, upoważnieniem do wystawiania mandatów, oraz upoważnieniem do przeprowadzania kontroli w ruchu drogowym. Wiec kolejny raz zapytam,,,kto wystawia te mandaty?? pracownicy cywilni urzędu?. Jeśli tak,,to gmina ma, lub bedzie miała poważne problemy. A może bloczki mandatowe podpisywane są hurtem przez komendanta z Kobylnicy, a potem dopiero wypisywane są przez cywilnych pracowników. Jeśli to prawda, to i komendant i ci pracownicy którzy wypisywali takie mandaty mają lub będą mieli problemy. Bo ustalić i potwierdzic taki fakt nie jest trudno. Krótko mówiąc jest to nie zgodne z prawem. Może wypowiedzą sie na ten temat osoby które otrzymały mandaty od straży gminnej w Darłowie? Kto im wypisywał blankiety mandatów i przez kogo były podpisane?. Może wówczas bedziemy mieli jasnosc sytuacji. I prosze Państwa, proszę pamiętać, że nie może wam zostać wystawiony mandat karny po upływie 30 dni od daty popełnionego wykroczenia. Wystawienie mandatu karnego po tym terminie jest nadinterpretacja prawa i przekroczeniem uprawnien.
| |
|
| ;) | | 2009-09-24 21:43:50 | | IP: 80.54.90.27 |
| | http://www.ugdarlowo.pl/?nrstr=103
patrz na samym dole ;) | |
|
| „klient” | | 2009-09-24 21:59:06 | | IP: 80.54.90.64 |
| | | Mam pytanie. Czy to prawda, że Pan J. Sobieraj jest zastępcą komendanta Straży Gminnej w Darłowie. Miałem okazje być „klientem” niniejszej straży i w mojej obecności odbierając telefon przedstawił się w ten sposób. Czy to prawda czy kolejna mistyfikacja urzędu. | |
|
| poldi | | 2009-09-25 12:01:37 | | IP: 80.54.90.69 |
| | | Oczywiście, że tak jest bloczki są podpisane inblanco przez Pana Komendanta a same wypisywanie mandatów już jest robione przez panie, które tam siedzą. Nawet jak trzeba będzie to i pani sprzątaczka może wypisać. hahaha | |
|
| radar | | 2009-09-28 18:47:28 | | IP: 80.50.133.226 |
| | | Może czas przenieść chodź na kilka dni radar do Słowina. Tą drogą co dziennie dzieci chodzą do szkoły, a kierowcy jeżdżą jak szaleni. Wszyscy już przywykli do pustej "skrzynki".Ostatni wypadek jest przykładem na to, że nawet znak STOP już tu nie obowiązuje. | |
|
| :) | | 2009-10-03 22:47:59 | | IP: 83.21.8.248 |
| | | ja też słyszałam, że Janusz Sobieraj jest zastępcą, tylko ciekawe kto jest komendantem? nadal z Kobylnicy? | |
|
| ;-) | | 2009-10-04 16:15:00 | | IP: 80.54.90.28 |
| | | Pan Janusz Kramek był komendantem straż gminnej w Darłowie do konca września. Z tego co wiem obecnie straż nie ma komendanta. | |
|
| rozczarowana | | 2009-12-07 20:05:36 | | IP: 80.54.90.64 |
| | | Kilka słów o pracy w Straży Gminnej?. Jako osoba młoda, świeżo po studiach szukając pracy postanowiłam spróbować szczęścia w nowo otwartej Straży Gminnej w Darłowie. Uzbrojona w list motywacyjny i CV, pełna wiary i nadziei skierowałam swe kroki do Urzędu Gminy gdzie?poinformowano mnie, iż Straż Gminna w chwili obecnej nie przewiduje naboru w swe szeregi, więc moje podanie z miejsca zostało odrzucone. Rozczarowana wróciłam do codziennych obowiązków by?.dwa dni później przeczytać o informacje o naborze na wolne etaty w Straży Gminnej. Szczyt rozgoryczenia osiągnęłam, gdy doszły do mnie słuchy, iż pracownicy komendy to w większości stażyści i praktykanci, osoby nieprzeszkolone i nieuprawnione do pracy w straży, w wieku poniżej niż jest wymagany ustawowo?.i właśnie takie osoby mają wgląd i obracają danymi osobowymi. Nie zmierzam ponownie składać podania, szczerze wątpię w rzetelność komisji oceniającej podania?osobą starającym się o prace życzę powodzenia. | |
|