- Janek
- Wpis nr 181 z 489
e-mail: nowawoda@wp.pl Ostatnio zalogowany na forum: 2010-08-25 09:42:45
| | 2008-05-14 22:50:36 | | IP: 83.21.25.94 |
| | Brawo!
Darłowo dołączyło do europejskich miast organizatorów „Nocy Muzeów”
Czując się zaszczyconym zaproszeniem na tą godną propagowania imprezę, składamy gratulacje nowemu dyrektorowi Panu Jerzemu Buziałkowskiemu za, tak ostre wejście na to stanowisko. Chapeaux bas!
Sobotni, ambitny program Pierwszej Darłowskiej Nocy Muzeów (17.05 w godz. 18.00 – 24.00), wróży niezłą ucztę duchową.
Słowa uznania dla sponsorów tego przedsięwzięcia, w tym szczególnie dla gospodarzy Ziemi Darłowskiej, Burmistrza Miasta i Wójta Gminy Darłowo.
| |
| | Sara | | 2008-05-18 11:03:02 | | IP: 62.108.167.19 |
| | "I ja w zamku byłam,
miód i wino piłam.
Ciasteczka pyszne zjadłam,
w depresję nie popadłam..."
Ogromne brawa dla organizatorów tej, prześwietnej imprezy. Cudownie, że na dziedzińcu można było zauważyć mieszkańców gminy wiejskiej Darłowo!
Zachęcając wierszokletów do dopisania, do końca tego wierszyka, pozdrawiam! | |
| - Janek
- Wpis nr 183 z 489
| | 2008-05-18 23:08:01 | | IP: 83.21.43.43 |
| | Droga Saro!
Przeżyliśmy razem piękne chwile (ja z moją, ukochaną małżonką, Ty z …?), za co również złożyłem organizatorom serdeczne podziękowania.
Z Twojej miniatury poetyckiej wynika, że szeroko rozumiana uczta duchowa, sprawiła Ci wiele radości. W moim przypadku było podobnie, choć bliżej końca imprezy dopadły mnie klimaty, które, pozwól wyrażę w podobnym do Twojego rytmie.
Ja także w zamku byłem,
Miodu, niestety nie piłem,
Ciasteczka, owszem zjadłem,
W lekką depresję wpadłem.
#
Bo tutaj, piękne zamczysko,
Tam, moje uzdrowisko,
Tutaj z polotem kultura,
Tam budki i chałtura.
#
Co robić, Moja Droga,
Czy modlić się do Boga,
By w Dąbkach kuracjusze,
Piękniejsze mieli dusze?
Z wiarą, że Stwórca ma ważniejsze sprawy na głowie, a los mojego uzdrowiska leży też w części, w moich rękach.
Pozdrawiam!
| |
| | Sara | | 2008-05-19 13:03:49 | | IP: 62.108.167.19 |
| | | Janku, myślę, że przy tak wielkich, choć czasem mocno skrytych duszach mieszkańców uzdrowiska, oraz przy konkretnych działaniach ze strony władzy gminnej, może Pan, w krótkim czasie spodziewać się turystów z pięknym wnętrzem. Pozdrawiam. | |
| | jurelka 05 | | 2008-05-22 12:33:29 | | IP: 78.131.186.166 |
| | Regionalna Izba Tradycji w Dabkach to zbiory
w ktore wlozono wiele serca. Zadziwiaja nie tylko eksponaty ale tez niezwykła gośćinność gospodarzy . Zwiedzilismy to miejsce w lutym . Polecamy serdecznie. Jurelka | |
| - Janek
- Wpis nr 186 z 489
| | 2008-05-23 23:40:52 | | IP: 83.21.12.121 |
| | Wyrazy wdzięczności dla darczyńców Izby.
Panu Henrykowi Kalecie z Kowalewic za narzędzia ciesielskie:
- podłużna piła trakowa (koniec XIX w.),
- świder kręty dwuzwojowy (pocz. XX w.).
Panu Janowi Gutowi z Dąbek za narzędzie gospodarskie:
- kuta igła do strzechy trzcinowej (koniec XIX w.).
Drogi Henryku, dziękując za dar, informuję, że eksponaty są już po konserwacji i stały się ozdobą naszej Izby. Przepraszam za to, już paromiesięczne zamieszanie wokół skrzyni. Wierzę, że przy Twojej pomocy Izba pozyska, tak oczekiwany eksponat.
Pozdrawiam!
Drogi Janie, dziękuję. Wiem, że Twoje, unikatowe narzędzie, miało dla Ciebie dużą wartość emocjonalną, stąd tym większa jest moja wdzięczność.
Pozdrawiam!
| |
| - Janek
- Wpis nr 187 z 489
| | 2008-06-04 09:44:41 | | IP: 83.21.28.40 |
| | W dniu 02.06.2008 r., w Izbie Tradycji odbyło się nadzwyczajne posiedzenie Rady Sołectwa Dąbki. W zebraniu, prowadzonym przez Panią Helenę Bosek – Sołtysa Wsi Dąbki, uczestniczył Pan Franciszek Kupracz – Wójt Gminy Darłowo.
Dwu i półgodzinne spotkanie poświęcono głównie, stanowi przygotowania wsi Dąbki do sezonu turystycznego 2008. Stan przygotowań Rada, po wysłuchaniu argumentów Wójta Gminy, oceniła jako zadawalający. W części końcowej zebrani poparli, wysuniętą przez Regionalną Izbę Tradycji i Stowarzyszenie Przyjaciół Uzdrowiska Dąbki, koncepcję zagospodarowania lasu gminnego przy ul. Darłowskiej.
| |
| | Irena | | 2008-06-04 10:55:26 | | IP: 83.5.182.163 |
| | | Bardzo dobrze że bedzie zagospodarowany las przy ul.Darlowskiej ale można wiedzieć jakie są propozycje jego zagospodarowania? | |
| - Janek
- Wpis nr 188 z 489
| | 2008-06-04 15:14:09 | | IP: 83.21.28.49 |
| | Droga Pani Ireno!
Dziękuję za żywe zainteresowanie się tą problematyką. Przestrzeń, o której mówimy jest szczególnie cenną nieruchomością, będącą jeszcze w zasobach gminy. Zainteresowanie nią przejawia wielu potencjalnych inwestorów, którzy ciągle objawiają przed Wójtem Gminy, niezbędność tego terenu do realizacji swoich przedsięwzięć.
Pytania zasadnicze stawiane na ostatniej Radzie Sołectwa brzmiały:
1. Gdzie jest granica zbywania mienia komunalnego na terenie wsi Dąbki?
2. Czy wspólnota wiejska chce mieć ogólnie dostępną część swojej wsi, czy też zmierzamy do zbycia wszystkiego, z możliwością poruszania się wyłącznie wzdłuż wygrodzonych ulic?
3. Jeżeli chcemy wspólnej przestrzeni, to jak połączyć to z możliwością jej użytkowania przez przybywających do naszej wsi turystów i kuracjuszy?
4. Jakie rzeczywiste korzyści mogą z tego odnieść poszczególne grupy mieszkańców wsi?
5. Czy same siły społeczne wystarczą do właściwej realizacji takiego zadania?
6. Na jaką pomoc można liczyć ze strony aparatu gminnego?
7. Na ile szczere są intencje Wójta Gminy, zawsze deklarującego daleko posuniętą pomoc w realizacji takich zadań?
8. Co jest w krótkim czasie realne do wykonania?
9. Czy można mówić o autentycznym budowaniu „Małych Ojczyzn” bez wspólnego, wiejskiego materialnego zaplecza?
10. Czy przez to działanie jest szansa nadać wsi, a w konsekwencji Uzdrowisku Dąbki własnego, niepowtarzalnego klimatu, z możliwością promowania dziedzictwa kulturowego, co czyni wielu z bardzo dobrym skutkiem.
W konsekwencji zrodziła się, wstępna koncepcja zagospodarowania tego terenu, jako przestrzeni wspólnej dla mieszkańców i kuracjuszy, w oparciu o stylową architekturę, przywracającą Dąbkom klimat wsi pomorskiej.
Pierwszym elementem architektonicznym, winien być wielofunkcyjny budynek bramny (Brama Uzdrowiska Dąbki). Z racji położenia przy ruchliwej drodze – wyglądem, zmieniał by oblicze wsi, całkowicie zatracone przez, nie do końca przemyślaną rozbudowę, głównie bazy noclegowej. Idea architektoniczna takiego obiektu została opracowana przez Izbę Tradycji i złożona na ręce Wójta Gminy, z jednoczesną deklaracją przez Radę Sołecką i Izbę, daleko idącej pomocy. Wierzę, że i Stowarzyszenie Przyjaciół Uzdrowiska Dąbki, na najbliższym posiedzeniu Zarządu poprze jednogłośnie ten projekt.
Sytuowanie Bramy Uzdrowiska Dąbki to dokładnie drugi wjazd w ul. Turystyczną, naprzeciwko bramy gospodarczej OW Celma. Proszę udać się na spacer a zauważy Pani, że wybór jest wyjątkowo trafny. Obiekt (w podstawie 10m x 5m) spełniał by jednocześnie rolę punktu informacji turystycznej i promocji Uzdrowiska, izby tradycji z biblioteką tematyczną do pracy twórczej, sali wystawowej, sali zebrań wiejskich.
W tym samym czasie co obiekt winien (na istniejącym) powstać nowy parking (z możliwością zjazdu autokarów), co zatrzyma na dłużej turystów w naszej wsi, którzy w chwili obecnej, jadąc od strony Koszalina są raczej wystraszeni i szybko przemykają dalej, do Darłówka lub Jarosławca.
Pani Ireno, to już nasza ostatnia szansa na takie przedsięwzięcie. Zakusy na ten wyjątkowy przyrodniczo teren są ogromne. Ścinamy wiekowe drzewa, zasypujemy tysiącami metrów sześciennych ziemi naturalne i wykopane prze laty cieki wodne, mordujemy spychaczami unikatowe sprzed stuleci wydmy, wprowadzamy obce nam kulturowo architektoniczne potworki z cichym przyzwoleniem tych, którym powierzyliśmy w opiekę nasze dobro.
Wierząc, że zrobi Pani wszystko by realizacja naszego dzieła doszła do skutku!
Pozdrawiam!
| |
| | irena | | 2008-06-05 08:20:01 | | IP: 83.5.187.176 |
| | | Panie Janku z przyjemnością przeczytałam Pana wypowiedż. Mam nadzieje że uda sie mieszkańcą Dąbek zrealizować te plany.Sama spacerują po Dąbkach wlasnie niedaleko ul.Turystycznej natknęłam się na domki , niedaleko parkingu, i nie wiedziałam czy śmiać sie czy plakac .Ochydne domki jeden prawie na drugim i ta nazwa LAS PALMAS !!!! Szkoda że jednym takim pociągnięciem można osmieszyć wszystkich mieszkańców miejscowości.Życze powodzenia. Przyjade jesienią na dłuższy odpoczynek, może już będą chociaż drobne zmiany?Pozdrowienia. | |
|
|